Néhány szó rólunk

Kik vagyunk? Mit csinálunk? Hogy csináljuk? Bemutatkozik a filmmásolda.

Bevezető

Ön most egy családi vállalkozás honlapát nézegeti, amelynek szakmai vezetője Andrássy Gábor. Ő mutatja be alább pár keresetlen szóval, hogyan jött létre és milyen technológiával dolgozik a vállalat:

Kisgyermek korom óta érdekel az elektronika. Általános iskolában már barkácsolgattam tranzisztoros rádiókat, nem volt kérdés: akárcsak édesapám, magam is az elektronikai szakmát tanulom ki. Évfolyamelsőként végeztem, és szervizesként kezdtem dolgozni előbb különböző állásokban, majd családi vállalkozásunkban. Idővel mérséklődött, majd jelentősen csökkent hagyományos szórakoztató elektronika iránti érdeklődés, és megjelent egy új igény: az egykoron általam (is) gyógyítgatott gépekkel készített felvételek 21. századi formátumba való átültetésének, vagyis digitalizálásának kívánsága. Kézenfekvő volt, hogy az egyre lassuló szerviztevékenységről erre álljunk át. Ez annál is könnyebbnek tűnt, mivel családunkban a film- és videóműsor készítésnek már közel 50 éves hagyománya van, így rengeteg kép- és hangfelvételi berendezés eleve rendelkezésemre állott, mint kezdő-géppark.

Digitalizálás orsós képmagnóról

Digitalizálás orsós képmagnóról

Magnók

Digitalizálási technológia

Az első, és legkönnyebb problémakör a hangfelvételek digitalizálása volt. Ehhez csupán egy jó minőségű hangkártyára (esetemben egy ESI Maya 44-re) volt szükség, no meg persze kiválasztani és működőképessé tenni azokat a lejátszó eszközöket, amelyek az archív felvételek megkövetelte speciális igényeknek leginkább megfelelnek. Közepes nehézségű feladatot jelentett a digitális hanghordozók (minidisc, DAT, DCC) újradigitalizálás nélküli adatátvitelének megoldása.

Philips SVHS

videó javító berendezések

A második problémakör a képmagnó felvételek digitalizálása volt. Ugyan a működőképes VHS képmagnók és Hi8 camcorderek ma még nem mennek ritkaságszámba, de videó digitalizáló eszközből rengeteg hitvány minőségű van a piacon. Végül hosszas kutatás és némi tanulópénz megfizetése után a profi stúdiótechnikából ismert kaliforniai Grasswalley vállalat Canopus MVR-D2200-as kártyáival szerelkeztem fel.

Ezután a különböző kiegészítő berendezéseket szereztem be: transzkódolókat, időalap korrektorokat, videó-equalizereket.

Hamar megmutatkozott az igény a speciális VHS változatok (amerikai NTSC, francia SECAM, stb.) illetve a történelmi formátumok (U-matic, Beta, Video-2000 stb) digitalizálása iránt is, így a videó-szekció rohamosan duzzadni kezdett. Ma már több mint 80 db különböző típusú, restaurált bejátszó magnó áll rendelkezésemre, és nem egyszer sikerült már élvezhető képet digitalizálnom olyan videó kazettákról, amelyekbe -tulajdonosuk állítása szerint- már több konkurens vállalkozónak beletört a bicskája.

filmdigitalizáló gép mechanikus felépítése

filmdigitalizáló gép elektronikája

A harmadik, és egyben legnehezebb témakör a mozgófilm digitalizálás volt. Ezen a területen nincs (elérhető áru) kész megoldás. Minden esetre kiindulópontom az volt, hogy a falra kivetített képet kamerával fölvenni bárki képes, tehát ennél többet, jobbat kell nyújtanom.

Közel másfél hónapos fejlesztés eredménye a képen látható eszköz. Amint látható, a filmszalag és a HD kamera közvetlen optikai kapcsolatban van, köztük sem tükör, se mattüveg nincsen. A filmet kockánként szkenneli, mégpedig 16,67/mp sebességgel, és USB-n keresztül küldi a számítógépbe. E felépítés hallatlan előnye az, hogy akár verőfényes nyári napsütésben is lehet vele dolgozni.

A képfelvételi időpontok és a filmtovábbító gép tökéletes együttfutásáról bonyolult elektronika gondoskodik. Ez garantálja a digitalizált anyag villódzásmentességét, valamint ez gondoskodik az állítható színspektrumú fényforrás vezérléséről is.

Ez a gép vállalatunk büszkesége, teljes egészében saját tervezésem és kivitelezésem, hasonlója (tudtommal) senkinek sincs az országban.

16mm-es filmdigitalizáló gép

A jól bevált 8mm filmdigitalizáló gép mintájára épült föl a 16mm-es filmek digitalizálására szolgáló eszköz is.

A sarkokban is éles képekről a békebeli Zeiss Tevidon objektív gondoskodik.