Gyakran ismételt kérdések

A keskenyfilmekből, ha másképpen nem kéri, 1440x1080 felbontású xvid AVI készül. A 8mm-es filmek 16,667, a 16mm-es filmek 25 fps lejátszási sebesség van megjelölve.

A videókazettákból és -szalagokból PAL rendszer esetén 720x576 25i, NTSC rendszer esetén 720x480 30i Mpeg-2 formátumú, 6000/8000 kBit/sec (VBR) file készül.
Ha DVD lemezre kéri, egy lemezre általában 80-100 perc anyag kerül, de maximum 120 perc. Ennél többet csak látható minőségromlás árán lehetne egy lemezre felvenni.

Tömörítetlen WAV-ban, Mpeg-3-ban, vagy Audio CD-n, ahogy kívánja.

Bizonyos esetekben igen, de akkor is csak szűk határok között. Például az enyhén elszíneződött képet korrigálni tudjuk, keskenyfilmek esetében szoftveres rezgésmentesítést is alkalmazunk. Ha az eredeti hangfelvétel gyenge, azt is föl tudjuk erősíteni, de természetesen vele erősödik a sziszegő alapzaj is. Azonban ha az eredeti felvétel túl sötét vagy túl világos, netán életlen, azon utólag segíteni nem lehet, és természetesen VHS-ből nem lesz full HD anyag sem. Illetve lehet extrapolálni, hogyha más felvételekkel össze kívánja vágni, de azok az apró részletek, amelyek a szalagra föl sem kerültek, azok már utólag nem pótolhatók.

Vállalkozásunk szolgáltató, nem kereskedelmi jellegű, mint ahogy mást, úgy pendrive-ot sem árulunk. De ha önnek úgy egyszerűbb, azt megbeszélhetjük, hogy szívességképpen a közeli hipermarketben veszünk az ön számlacímére egy pendrive-ot.

Egy 60 perces videókazetta 2,8GB körül szokott lenni. A keskenyfilmről készült átiratok mérete erősen függ a film szennyezettségétől.

Igen, ha így kívánja, kiteszem a jelszóval védett ftp szerverünkre, és onnan letöltheti. De nem valami gyors az a szerver, 10-20GB adatmennyiség fölött javasolt inkább fizikai adathordozón átvenni.

Igen. Küldje csak el a linket meg a nagyi postacímét, és kapja is. De mivel kazettát már nagyon rég nem gyártanak, csak valami régi kazettát tudunk letörölni és erre a célra használni.

A kazettákra rá szokták írni a játékidőt percben. Pl. az E180 feliratú kazetta 180 perces, vagyis 3 óra hosszú. Hogy a helyzet bonyolultabb legyen, léteztek "felezős" videók is, amelyek a 3 órás kazettára 6 óra műsort tudtak felvenni, de persze az is megesik, hogy a négy órás kazettának csak az elején van másfél óra felvétel, és utána üres, szóval ezt előre megmondani nagyon nehéz.
Minden esetre ezeknek a régi kameráknak az akkumulátora 40-50 perc alatt merült le, így hát egy-egy helyszínen 30-40 perc felvétel szokott készülni. Kivéve persze, ha bedugták a hálózatba, autós szivargyújtóba, vagy csak egyszerűen féltucat pótakkuval indult neki a videós.

Erre csak korlátozott lehetőség van. Egy-két ismeretlen anyag gyors átnézése még belefér, de több órán keresztül nem tudjuk kivonni a munkatársainkat a termelő munkából. Viszont, ha óhajtja, egy-két hétre kölcsön tudunk adni olyan eszközöket, amelyekkel otthona kényelmében, családtagjai körében átnézheti az anyagot. A kölcsönzési díjat nem kell fizetni, viszont letéti díj fizetendő.

Igen. Bármilyen sok munkánk is legyen épp, legtöbb ügyfelünknek szerencsére nem okoz súlyos csalódást, hogyha egy-két órával később készül el megbízásuk azért, mert az önét közbe iktattam, így hát megoldható. Természetesen csak a szokásos listaárat kell fizetnie.

Mivel ez amolyan "lakáskáefté", szinte bármikor, de hogyha véletlenül sem szeretne egy "rögtön jövök" táblába belefutni, akkor legjobb, hogyha elindulás előtt telefonál.

Készülékeink tiszták, karbantartottak, és ha netán a ön anyagainak visszajátszásához olyat kell elővennünk, amelyik már hetek óta nem ment, először mindig valamelyik saját szalagunkkal próbáljuk ki, hogy még véletlenül se az önét kapja be, ha megmacskásodott volna a sok állásban.

Az elkészült munkákat átadás után egy-két hétig mindig megőrizzük, úgyhogy ha netán akadna a DVD lemez, vagy hazafelé, a villamoson kicsúszik a zsebéből a pendrive, akkor tudjuk pótolni. Egy idő után azonban természetesen törölni fogjuk, mert a jóisten tárkapacitása sem elég ahhoz, hogy mindenkinek mindenét az idők végezetéig megőrizzük. Hogyha új ügyfél jön, a legrégebbi file-ok mindig mennek a kukába, ezért javasolt átvétel után mielőbb átnézni az anyagot.

Igen. Egyes magnószalagok bevonata a levegő páratartamát magába szívja az évtizedek alatt, és ettől ragadóssá, tapadóssá válik. Szerencsére van rá megoldás: 55 fok hőmérsékleten 6-8 óra hosszat aszalni kell egy speciális kemencében, és utána újra lejátszhatóvá válik. Hozza el, megoldjuk.

Az analóg televizió, eltérően a filmfelvevőktől, nem 24 képet, hanem 50 félképet vett fel. Vagyis a kamera először végigpásztázta abból az 576 sorból a páratlanokat, és aztán végigpásztázta a párosakat. Ez idő közben ha valaki/valami a képen elmozdult, akkor annak a körvonalai fésűsödnek. Ezt a problémát a mai lejátszókészülékek és -programok többsége eltünteti lejátszás közben, azonban ha az öné nem ilyen, és nem is kívánja belátható időn belül korszerűbbre cserélni, akkor megteheti azt is, hogy átkonvertálja a file-okat egy olyan videó konverterrel, amelyben van un. "deinterlace" szolgáltatás, pl. Virtualdub, Bigasoft Total Video Converter stb. Természetesen ha óhajtja, a konverziót mi is meg tudjuk csinálni, ez azonban már nem tartozik bele a digitalizálás fogalmába és alapárába sem.

Elvileg igen. Azonban, mivel nem ismerjük a barátait, lehet, hogy pont önnek fontos szereplőket vágnánk ki, és mivel nem ismerjük a történetet sem, narrátor szöveget sem tudunk írni, szóval gyakorlatilag szerencsésebb, ha ön csinálja. Ehhez egy egyszerű, ingyenes programot szívesen biztosítunk.

Tudunk, csak éppen nem szabad. Zeneművek nyilvános bemutatásának számít, szerzői jogdíjat kellene érte fizetni.
De van ennél sokkal jobb ötletünk. Vetítse le hang nélkül, és egy diktafonnal vegye fel a nézők kommentjeit: "Jé, a Sanyi bácsi. Ez az ő esküvője. Milyen fiatal volt még... az meg ott jobbra a Manci néni. Te már nem is ismerted, meghalt, amikor még kisbaba voltál." stb. és tegyük be ezt a hanganyagot a file-ba! Sokkal személyesebb, sokkal érdekesebb.